Dieta antynowotworowa, czy istnieje naprawdę?

dieta

Każdy wie, że palenie tytoniu zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór płuc. Czy jednak zastanawiałeś się nad tym, co możesz zrobić dla siebie, aby nie zachorować na nowotwór? Może istnieje specjalna dieta, która uchroni Cię przed zachorowaniem?

Zacznijmy od początku … czym jest nowotwór?

Nowotwór, jak sama nazwa wskazuje, jest nowo powstałą komórką organizmu, która na początku wcale nie różni się od zdrowych komórek. Procesy tworzenia takich komórek zachodzą codziennie, jednak do rozwoju nowotworu dochodzi wtedy, gdy organizm traci kontrolę nad powstałymi komórkami.

Gdzie tkwi przyczyna?

Tak naprawdę mechanizm tworzenia nowotworów jest wieloczynnikowy. Trudno mówić o tylko jednej przyczynie. Geny mają wpływ, ale nie tak duży jak Twój sposób odżywienia i styl życia.

Czy w takim razie istnieje dieta antynowotowrowa?

Odpowiedź brzmi tak i nie. Nieodpowiednie odżywianie powoduje zwiększenie ryzyka zachorowania na nowotwór o ponad 30%, ale tak naprawdę dieta mająca na celu profilaktykę przeciwnowotworową nie różni się niczym od diety opartej na zasadach zdrowego odżywiania. Twoja codzienna dieta powinna być różnorodna, oparta na piramidzie zdrowego żywienia, składająca się ze świeżych, nieprzetworzonych produktów obfitujących w przeciwutleniacze.

Prawidłowa masa ciała to podstawa

Udowodnione jest już, że nadwaga i otyłość są związane z zachorowaniem na nowotwory takie jak np. nowotwór piersi, jelita grubego czy nerki. W celu utrzymania odpowiedniej masy ciała dostarczaj z pożywieniem ilość energii dostosowaną do Twoich potrzeb. W razie nadwagi i otyłości postaraj się zwalczyć zbędne kilogramy. W utrzymaniu wagi pomoże Ci aktywność fizyczna, która dodatkowo uchroni Cię przed nowotworami.

Antyoksydanty

Antyoksydantom, zwanym przeciwutleniaczami, przypisuje się działanie antynowotworowe, a produktów zawierających te substancje nie może zabraknąć w Twojej diecie. Znajdziesz je w świeżych warzywach i owocach, przyprawach, czerwonym winie czy zielonej herbacie. Więcej o antyoksydantach możesz przeczytać tutaj.

10 zasad „diety antynowotworowej”

  1. Zadbaj o różnorodność diety.
  2. Sięgaj po co najmniej 5 porcji warzyw i owoców – w większości powinny być w postaci surowej.
  3. Wybieraj produkty pełnoziarniste. Dostarczysz w taki sposób odpowiednią ilość błonnika, witamin i składników mineralnych.
  4. Po alkohol sięgaj z umiarem. Lampka czerwonego wina jest bombą przeciwutleniaczy, ale działa korzystnie tylko w małej ilości.
  5. Ogranicz spożycie przetworzonego i czerwonego mięsa. Wybieraj chude kawałki.
  6. Zrezygnuj do minimum z żywności wysokoprzetworzonej i zawierającej konserwanty.
  7. Nie zapomnij w diecie o rybach. Są one bogate w kwasy omega-3. Powinny one jednak pochodzić ze sprawdzonego źródła.
  8. Wybieraj takie obróbki potraw jak: gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie bez tłuszczu. Zrezygnuj ze smażenia.
  9. Ogranicz spożycie słodyczy i cukru. Niekontrolowane ich spożycie sprzyja rozwojowi nadwagi i otyłości.
  10. Sięgaj po 8 szklanek wody dziennie. Część spożywanej wody możesz zastąpić herbatą zieloną, białą, owocową lub ziołową.

Dziś jest obchodzony Światowy Dzień Walki z Rakiem – to najlepszy czas, aby zastanowić się, czy Twoja dieta jest odpowiednio zbilansowana. Jeśli nie – nie czekaj do jutra – zacznij już dziś profilaktykę nowotworową!

Zadzwoń do nas!

Beata Krawczyńska – dietetyk

  • Pingback: Migdały()

  • Jerzy Strzelinski

    Co do nowotworów to ostatnio zacząłem czytać dość dużo na temat przyczyn powstawania nowotworów i metody ich leczenia. Metoda opracowana przez doktora Edwarda Griffina mówiąca o tym, że nowotwory są spowodowane brakiem witaminy B17 znanej inaczej jako Letril. Zawarta jest ona chociażby w nasionkach z pestek brzoskwin, nektarynek, jabłek, śliwek itp. Udowadnia on, ze istnieją nacje w których nikt nigdy nie zachorował na nowotwór a ich dieta składa się z bardzo dużej ilości witaminy B17.
    Witamina ta także jest ponoć bardzo skutecznym lekarstwem.
    Oczywiście jest jeszcze jedna „roślinka” która ponoć działa cuda a jest nią konopia indyjska.
    Co o tym sądzisz ?

  • Pingback: Rewolucje żywieniowe ubiegłego wieku | Artykuły MojDietetyk.pl()

  • Marcin

    Bardzo dobrze, że wspomniał Pan o niezmiernie ważnej, acz jeszcze niedocenianej roli niezbędnych kwasów omega-3. Dlaczego są tak ważne?

    Organizm walczy z nowotworem komórkami odpornościowymi. To one mają za zadanie zabijać raka. Jeśli nie są zbudowane prawidłowo – nie potrafią tego robić (co jest najczęstszą przyczyną nowotworów – „ślepota” komórek odpornościowych).

    A to właśnie z niezbędnych kwasów omega-3 organizm buduje prawidłowe, działające i skuteczne komórki odpornościowe (a konkretnie ich błony komórkowe).

    I tutaj ważna rzecz: roślinne źródła omega-3 są bardzo słabe. Nie dość, że mają niższe stężenie omega-3, to jeszcze organizm przetwarza jest w niewielkim stopniu (ALA z oleju lnianego jest zaledwie w 5-10% przetwarzane na użyteczne dla nasz formy EPA i DHA).

    Dlatego w przypadku raka TRZEBA sięgać po źródła zwierzęce – mam na myśli olej rybi. Aby to było w 100% bezpieczne – nie warto sięgać po suplementy z olejem, bo nie są przebadane i często są modyfikowane.

    Warto sięgać po żywność medyczną z olejem rybim.

    Żywność medyczna przechodzi bardzo surowe kryteria, musi być badana z udziałem ludzi i jest czysta.

  • Marcin

    Rak – jedno z najbardziej LOGICZNYCH wyjaśnień jego przyczyn, o którym mało kto mówi:

    http://www.terapia-dieta.pl/rak-jedno-z-najbardziej-logicznych-wyjasnien-jego-przyczyn-o-ktorym-malo-kto-mowi/

    W skrócie – codziennie powstają w nas miliony komórek nowotworowych – ale nasz układ odpornościowy doskonale sobie z nimi radzi. Jeśli przestaje – to dlatego, że nie ma odpowiednich substancji budulcowych, z których może budować zdrowie komórki odpornościowe.

    Artykuł wyjaśnia, co to za substancje i w jakim pożywieniu można je znaleźć. BARDZO polecam w kontekście diety antynowotworowej.

Nowość! Kuracja Online
×

Napisz do nas!

Umów się na wizytę